Select Page

Suntem obișnuiți ca după stingerea reflectoarelor asupra unor evenimente, acestea să intre într-un con de umbră. Acest fapt se întâmplă și din cauza concepției că informația fiind perisabilă ce s-a petrecut acum o lună sau o săptămână să nu reprezinte același interes deoarece subeictul nu mai este de actualitate, neglijând din păcate fondul evenimentului. Cum uneori îmi place să fiu nonconformist pentru lumea din șabloanele culturii în care substanța se deteriorează în detrimentul consumului (de informație în acest caz), redau mesajul transmis cu ocazia deschiderii anului școlar 2022/2023, conținutul de idei fiind valabil și înafara cuantificării timpului și cu siguranță mult mai util opiniei publice decât promovarea violenței de cuplu prin difuzarea obositoare a încăierării a două vedete din România în ziua de 23 septembrie 2022. Cu toate că ne declarăm mereu împotriva agresivității în cuplu sau în familie, consumul acestor știri de comportament suburban și inuman care cultivă ridicolul, este mai ridicat și mai citit decât un articol despre mecanismele sociale sau schimbul de idei sau decât analize și eseuri din reviste precum Familia, Dilema Veche ș.a. .

Am fost, așadar, invitat la Liceul ”Iuliu Maniu” din Oradea și la inaugurarea noii școli pentru clasele primare din localitatea Sânmartin. M-am bucurat să mă aflu la liceul ”Iuliu Maniu” alături de PS Virgil Bercea, episcopul greco-catolic, un exemplu de dăruire pentru semeni și de primarul Florin Birta, iar în Sânmartin de primarul Cristian Laza, cei doi lideri locali fiind chipuri proaspete și implicate care reprezintă responsabil, cum ar putea să o facă mai mulți, propriul partid (nu scriu ”partide diferite” pentru că mi se pare aiurea deoarece e clar că partidele sunt desoebite, alminteri nu ar mai fi partide).

După ce am făcut introducerea conform protocolului, m-am adresat spontan numeroșilor participanți începând atipic:

<< ”Știți care este cea mai mare problemă a alimentației la români? … se mănâncă între ei!!”. Saltul calitativ al unei națiuni ține de educație. Stima de sine este dată de stima altuia pentru noi. Zilnic auzim litanii de lamentări și un răspuns stereotipizat ”e o problemă de educație”. Dacă multele probleme ale direcției greșite ale lumii țin de educație atunci cheia rezolvării acestora se află aici, în școală, unde se formează caractere și personalități asemeni modelului oferit de patriotul și omul politic Iuliu Maniu. Aici se transmit valorile patriotismului care azi riscă să fie înțeles greșit și confiscat de cei care sunt patriotarzi. Patriotismul înseamnă civism, demnitate, stil de comportament prin care îmi recunosc valorile și le respect pe ale celuilalt fără a-l ostraciza. Pe băncile școlii se deprinde discernământul și se formează caracterele, iar noi toți ne dorim să fim mereu înconjurați de oameni de calitate. Dacă formăm oameni de caracter vom avea o bună administrare a țării și rezolvăm și problemele de corupție pentru că un om de caracter nu se vinde și nu se lasă cumpărat. Liderii cu simțul răspunderii înseamnă oameni educați, capabili de a-și pune întrebări și da răspunsuri, de a găsi soluții.

Auzim vorbindu-se despre recesiune și inflație, însă în unele state din lume există o recesiune a democrației, iar la noi o inflație a urii, egoismului și imposturii. Dacă nu ne dorim ca proștii și impostorii să fie luați drept înțelepți și ne dorim ca în viața publică din țara noastră și Europa să avem oameni de calitate, dacă dorim ca vorbirea să nu se trivializeze, avem nevoie de rolul esențial al dascălilor.

Dar astăzi când vorbim despre școală ar trebui să cuvântăm mai mult despre elevi, ei sunt eroii acestei zile pentru că s-au născut într-o lume deseori ostilă și datorită lor speranța erupe în viețile multora dintre noi și privim cu mai multă încredere viitorul recuperând din optimismul zugrumat de realitate. Să aveți curajul dragi elevi să puneți întrebări pentru a descoperi tainele vieții și Adevărul, pentru a vă înțelege rostul și sensul în lume. Dincolo de bucuria de a lega prietenii și a momentelor distractive în care socializați, să aflați timp și să vă și întrebați ”oare să fii fericit înseamnă să ai cel mai bengos celular sau cea mai mișto mașină sau de a face binele și de a fii sănătos?”. Provocați-vă mereu și provocați-i și pe cei mai ”maturi”.

În final, doresc să vă reamintesc dragi elevi și stimați dascăli că România va fi ceea ce veți reuși să faceți voi din ea! >>.

%d bloggers like this: