Select Page

PERSPECTIVE / PROSPETTIVE

de George Bologan

Perspectivele sunt rezultatul curajului nostru de a gândi liberi, responsabili și de a ne proiecta percepția despre așteptările viitorului înrădăcinat în azi. Mulți deși au background-ul necesar nu au curajul de a se implica, unii pentru că sunt dezinteresați, alții timorați sau alții intimidați de frustrați.

Perspectivele dau sens spațiului și profunzime existenței noastre. Expresia “a avea o perspectivă de viață” înseamnă modul de proiectare a obiectivelor pe care dorim să le îndeplinim și din nou ajungem la curajul de a ne fixa obiective fie personale, profesionale etc. De multe ori îmi reapare imaginea lui John Keating interpretat de Robin Williams în filmul Dead Poets Society, scena memorabilă a îndemnului adresat studenților de a avea curajul să se urce pe bancă și să privească lumea și din altă perspectivă pentru a dobândi cunoașterea, evitând astfel să devină robii prejudecăților și a unei percepții dintr-un unghi care limitează panorama complexă a existenței …articolul continuă

Viziune, Priorități și Valori

Viziunea pare uneori ceva poetic, însă este mai degrabă proiecția noastră în baza unor credințe, ideologii, principii de management etc. Viziunea este un produs al mai multor adevăruri. Fundamentală este de fapt originea spirituală și chemarea transcedentală din care derivă demnitatea și înțelegerea profundă a ființei, fără această dimensiune, spre exemplu fericirea este relativă și se înțelege prea puțin din lucrurile esențiale. Este importantă și nanotehnologia, este de interes și biotehnologia și tot ceea ce noua revoluție industrială 4.0 aduce cu sine pentru a elabora proiecțiile viitorului. Viziunea pe care ne-o formăm despre lume depinde și de raportul dintre noi. Viziunea nu elimină erorile, dar le surclasează sau le procesează pentru a le evita repetarea. Poți avea satisfacții în funcție de cât de mult reușești să deslușești sensul vieții, să prețuiești oamenii de caracter și să nu te împiedici în gândiri obtuze, egoiste sau în teama de necunoscut și implicit de a lua deciziile greșite și nechibzuite. Viziunea provoacă schimbări, competență în management și mai ales stări de spirit și încredere. Spre exemplu o viziune realistă este dată de faptul că nu suntem veșnici pe pământ și momentul în care trecem pragul poate fi cel mai cumplit în momentul judecății conștiinței. 

Nu demonizez pentru că am învățat să condamn păcatul nu păcătosul cel puțin din două motive, “cine este fără de păcat să arunce cu piatră” (Ioan 8,7) și pentru că haina imperfecțiuni (nu a răutății și nici a falsității!) o purtăm cu toții. Nu tolerez ipocrizia și nesimțirea, sunt surse ale minciunii care corupe, poluează nociv adevărul și realitatea în care trăim.

Grobianismul și aroganța sunt cele mai nesuferite comportamente, de aceea nu mă veți vedea în preajma unor oameni din această categorie.

Ordinea are mai multe beneficii decât dezordinea, regulile aranjează viața, fac ca o instituție să fie mai eficientă, traficul să fie mai ușor de suportat și ne amintesc că libertatea mea se termină unde începe libertatea celuilalt (Kant și Martin Luther King).

Prietenia este dovada încrederii, e darul vieții “cea mai de preț comoară” (Ecleziastic). De fapt în zadar am avea bunuri materiale și realizări dacă nu avem cui să le împărtășim, existența fără prietenie ar fi asemeni unui pământ arid, nefertil.Oamenii virtuoși au cea mai durabilă prietenie căci se corectează reciproc, se înalță moral urmând mereu frumosul moral, se modelează între ei, luând trăsături unii de la ceilalți pentru a se desăvârși (Aristotel în Etica Nichomaică).

Schimbările se fac împreună, rezultatele sunt ale unei echipe riguroase, formată din oameni onești, responsabili, creativi, animați de valori și țeluri comune și care sunt imuni la bârfă. Cei care nu corespund nu se califică nici cel puțin pentru rolul de suporteri ai eticii și nici ai schimbărilor care provin din dorința profundă. Luarea deciziilor și schimbările se fac cu asumarea unor prețuri, chiar greșeli și eșecuri. Uneori, dacă ești curajos și principial devii incomod, riscând să fii dus pe eșafodul execuțiilor mediatice de nemernicia și micimea unora, care oricât s-ar ascunde după anonimat tot se vor cunoaște pentru că același soare răsare și peste cei buni și peste cei răi. Noua ghilotină se numește calomnie, iar călăi submediocri, mândri de rolul lor sunt suficienți. Cred că fiecare dintre noi se regăsește în episodul din Ghețimani. Spre însuflețirea celor credincioși, dincolo de trădare, abandon,

încercare, suferință, moarte este Învierea. M-a fascinant, motivat și călăuzit mereu îndemnul întemeietorului creștinismului “În lume necazuri veţi avea; dar îndrăzniţi. Eu am biruit lumea!” (In 15, 33).

Sunt un europenist convins. UE este cel mai uman și măreț proiect politic, a adus pace, bunăstare, oportunități, a dărâmat zidurile rivalităților. UE a făcut ca Europa să devină cel mai atractiv spațiu de pe glob cu cel mai ridicat nivel al calității vieții și sistem de welfare. Criza Covid-19 ne-a dovedit că solidaritatea- principiu fondator al UE- este de fapt un program politic. NATO unește cele două maluri ale Atlanticului și oferă cel mai ridicat grad de stabilitate și siguranță, fiind o garanție a încrederii reciproce între mai multe state.  

Cred în valoarea patriotismului și detest ferm patriotarzii și ipocriții. Pe cei care folosesc numele țării pentru a impresiona și se erijează doar vocali apărători de neam poate i-aș crede că sunt de bună credință doar văzându-i că îngrijesc un mormânt al unui erou din numeroasele cimitire militare, ar fi și un examen de civilizație, pentru că în fond patriotismul este tocmai o chestiune de civilizație. Invocarea înaintașilor cu diferite ocazii nu ne exonerează de la angajarea pentru a ne decide destinul și onoarea de a ne simți români în lume. Un adevărat patriot “nu ia și nu dă mită, nu expectorează pe stradă, nu aruncă hârtia nesimțit, urcă în mijloacele de transport pe ușa pe care scrie urcare, dă prioritate persoanelor cu dizabilități, bătrânilor, copiilor, femeilor însărcinate, nu se comportă ca un mitocan în trafic și își educă copiii în mod respectuos în raport cu societatea și față de simbolurile naționale”. Cred că avem multe puncte comune și vom obține ce ne dorim prin implicare!

Bun venit!

Postări și Noutăți

Despre Perspective

Despre Perspective

Perspectivele sunt rezultatul curajului nostru de a gândi liberi, responsabili și de a ne proiecta percepția despre așteptările viitorului înrădăcinat în azi. Mulți deși au background-ul necesar nu au curajul de a se implica, unii pentru că sunt dezinteresați, alții...

read more
Dilemele politicii

Dilemele politicii

Într-una din diminețile în care savuram ca de obicei un capucino și un croisant, parcurgeam în diagonală câteva site-uri de informații pe tableta mea. O așteptam pe Iulia, colega și prietena mea care deseori apărea ca o sursă de echilibru pentru idealismul meu....

read more
Despre poluarea relațiilor și amăgirea sufletelor

Despre poluarea relațiilor și amăgirea sufletelor

Recunoștința, datoria cea mai mare ”Măgarul drept mulțumire lovește cu piciorul pe cel care îl scarpină” Recunoștința aduce o pace liniștitoare și așa cum este spiritul acestei pagini militez pentru normalitatea care ne face să înțelegem cauza dorului provocat de...

read more

Doriti sa lasati un mesaj?

10 + 15 =

%d bloggers like this: